2009-02-11

moral

Ofta har vi en idé om att vi bara är tillräckligt hårda mot oss själva så kommer vi att förändras. Jag gör det själv. Om jag glömmer att ringa en kund så skäller jag på mig själv för att jag på något sätt tror att jag då kommer göra det. Är inte det en ganska ineffektiv idé egentligen? Vad vet vi om vad som motiverar människor? Jo att det som ger belöningar tenderar att göras oftare. Om jag då inte gör något och sen försöker motivera mig genom att ge mig själv stryk, kommer det leda till att jag inte gör det nästa gång heller, och att jag tycker sämre om mig själv för att jag skällt på mig. Det är något jag jobbar på. Om jag ska stå ut med mig resten av livet är det bättre om jag är snäll mot mig själv och uppmärksammar det jag gör bra. Gör det du med!

Närvaro

Sitter på tåget ifrån Göteborg och tänker på det här med språk. Vår språkförmåga är unik för oss människor. Den har gjort det möjligt att lära oss saker som inte är direkta erfarenheter. Nackdelen är att vi inte alltid lär oss av det som faktiskt är direkta erfarenheter. Vi kan till exempel låta bli att ta åt oss av beröm eftersom det inte stämmer med våra uppfattningar om varandra. Vi kan också oroa oss så mycket över vad folk ska tycka att vi inte kan uppskatta en varm beröring från någon annan.
Ett vanligt svar om vad vi då behöver göra är det gåtfulla ordet mindfulnes. Det brukar översättas med “medveten närvaro” på svenska och definieras som en medveten fokusering och en inställning av öppenhet och icke-dömande. Poängen är att komma närmare det du verkligen upplever.

Prova att blunda (läs färdigt instruktionen först så att du inte missar den med ögonen stängda) gör dig sedan uppmärksam på ditt andetag. Låt andingen följa sitt eget tempo och djup men fyll ditt medvetande med upplevelsen att andas. Känn att dina näsborrar blir lite kallare när du andas in och lite varmare när du andas ut. Lyssna på ditt andetag och känn det i kroppen. Låt din medvetenhet vandra mellan dessa olika intryck.

När du tappar koncentrationen, döm dig inte utan ge dig en mental klapp på axeln och beröm dig för att du ändå gjorde det. Försök sedan igen.