2008-12-19

Självhjälpsundvikande

Inför julledighet och tid till eftertanke vill jag haka på självhjälpståget. Vad är funktionen med beteendet "att läsa självhjälpsböcker"? Jag tänker att personer som har mycket undvikande, som ångestpatienter, trivs rätt bra med att läsa böcker om hur de borde göra så länge de slipper göra det samtidigt som läsandet har en funktion av illusoriskt problemlösande.

En möjlig nackdel är att självhjälpsboken, som en del av "överpsykologiseringen" av samhället, ger begreppen men inte upplevelsen. Den gamla "I hear and I forget, I see and i remember, I experience and I understand". Vi ser och minns, det gör psykologer med. Därför är det så svårt att förändra våra beteenden. Vi kan begrepp och modeller. När vi sedan har problem tror vi att det är något annat som behövs eftersom vi ju redan kan modellen. I dag är många människor som självhjälpsgräshoppor som flyger från modell till modell men aldrig gör modellen.

Min knorr är att jag tycker behandlare ska tänka "vad är funktionen med beteendet 'sätta en självhjälpsbok i handen på patienterna'?". Är det för att mildra de egna dåliga samvetet över att inte kunna hjälpa alla?

Självhjälpsundvikande och självhjälpsgräshoppor, två nya pop-psykologiska termer? Har ingen annan myntat dem så är de mina!

2008-12-17

Skoattack!

Om du bor under en sten så kanske du har missat att George Bush, USA:s avgående presiden, fick en sko kastad på sig under sin avskedstur i Irak. Det är naturligtvis obehagligt att få saker kastade på sig. Ändå är det roande att se hur etniskt attacken tolkas i medier. "I arabvärlden är skon en symbol för foten - den lägsta kroppsdelen" står det i en bildtext i DN idag. Men säg mig, i vilken "värld" är det ett uttryck för något positivt att kasta skor på någon?

Det som blir problematiskt när man tolkar en handling ur ett kulturellt perspektiv kan vara att det blir svårt att generalisera för den majoritet av DNs läsare som inte räknar sig som tillhörande "arabvärlden". Specificeringen är onödig. Skokastande kan förstås ifrån vilken kultur som helst.