2008-07-30

Taylor Mac sjunger 'The Palace of the end'

Korståg

I dagens DN skriver Bjurwald om en brittisk undersökning som visar att en tredjedel av tillfrågade muslimska studenter stödjer dödande i islams namn. En fjärdedel var emot homosexuella och i artikeln dras paraleller till misstänkta eller dömda brittiska terrorister. Vad som inte tas upp är huruvida den svarsfrekvensen är annorlunda än hos andra religiösa grupper på universiteten där. Eller attityder hos "gemene man".

Exempelvis finns det en undersökning som visar på att 40 procent av tillfrågade i åldrarna 15-30 tycker att en kvinnas klädsel och beteende medför ett ansvar vid våldtäckter. Men vi kallar inte dem för fallokrater eller våldtäcktspersoner (eftersom det även var kvinnor som tyckte detta).

Tankesmedjan Civitas som står bakom undersökningen beskrivs som "konservativ" och det är sant. Civitas tycker också att vi bör döma människor hårdare och tankesmedjan har listat ut att detta sänker brottsstatistiken genom att "hindra och avskräcka". Tankesmedjan har en tydlig kristen inriktning som jag kan tänka mig spelar in i valet att inte göra jämförelser med andra grupper utan att förutsätta att åsikterna är avvikande.