2009-02-25

Vilka historier berättar vi?

Vi formar vår egen och andras bild av oss med hjälp av de historier vi berättar. När unga vuxna ska knuta band så brukar vi visa på vilka gemensamma erfarenheter vi har genom att prata om fyllor. Till en början är man alltid lite försiktig och visar smakligt mycket tecken på att skämmas. Efter ett tag släpper man även det.

Stora företag erkkänner sällan sådana praktmissar. Men de jobbar mycket med den egna historien idag. Ta telia som exempel. Telia hade imageproblem, som det gamla monopolet. Den stora draken som bara skickar räkningar till en var det svårt att liksom känna med Telia. Då uppfanns Göran, rikstönten som blir mobbad av sina barn och alltid gör bort sig. Någon människor kan känna med. Som gör Telia mer mänskligt.

I dagarna pågår rättegången emot the Pirate Bay och TPB målas skickligt ut som representanter för företeelsen fildelning. Fildelning är ju en väldigt ostrukturerad sak. Olika tekniker och framförallt miljoner och åter miljoner användare. Men en sådan diffus sak är svår att skapa opinion emot, varför det är viktigt att knyta upp den kring ett fåtal "varumärken".

Inga kommentarer: