2008-07-04

Kärnfamiljen är död, leve kärnfamiljen!

Mediesamarbetet "Allt om barn" länkas till ifrån DN.se. När jag gick in där idag så var de artiklar som länkades till härligt olika. Den vänstra handlade om att Katerina Janouch tycker att Kärnfamiljen blir mobbad av "bitterfittor". Hon får medhåll av vissa bloggare i sin analys och en frågar retoriskt hur dessa bitterfittor tänkt sig att man ska göra då? Den högra artikeln handlar om Thomas som bytt kön från kvinna till man nu ska föda barn (om detta står det också på Expressens webb). Bloggarna som länkar till detta har inläggstitlar som "Nu går det för långt!" eller "Till kvinnan sade han...".

En norm, som den om kärnfamiljen, får sin kraft till stor del för att den är onåbar. Den kräver ett ständigt strävande och därför garanteras att de som lever upp till den lägger ner stor energi på den. Att ifrågasätta målet kan upplevas som att ifrågasätta de som försöket leva upp till det. Så jag förstår att Katerina känner att hon måste försvara sig. En annan del i att upprätthålla en norm handlar om att inte så mycket beskriva vad normen innebär som att beskriva avvikelser, som Thomas. Fastän om någon av dessa bloggare såg den familjen på stan skulle de inte ens tänka på det eftersom Thomas identifierar sig man med en som identifierar sig som kvinna.

Kärnfamiljen är ifrågasatt, så är även medelålders vita män i bolagsstyrelser. Dessa känner sig ibland väldigt utsatta vilket kan förstås. Om du identifierar dig i en grupp A och A ifrågasätts så känner du dig ifrågasatt. Det bör gå att förklara som transformation av stimulusfunktioner och stimulusekvivalens. Men eftersom det fortfarande är mest av den här gruppen som sitter på dessa positioner är det något svårt att ta "Offerrollen" som denna norm tar sig. På samma sätt är det svårt att acceptera att kärnfamiljen är mobbad. "Mamma, pappa, barn" är fortfarande den föreställning som möter regnbågsfamiljer och ensamstående i dag.

I Kärnfamiljsartikeln uppmanas de som inte vill ha kärnfamiljer att vara kärringar för sin hatt och göra egna strukturer. Men i kommentarerna till den andra artikeln visas vad det ger för konsekvenser.

Inga kommentarer: